Idealne bananowo-czekoladowe ciasto. Brownie po mojemu

przez Kasia Kowalska
Ciasto bananowo-czekoladowe

 

Cóż ja mogę wam powiedzieć na temat tego ciasta? Jest ono jednym z lepszych, jakie kiedykolwiek jadłam. Wiem, jak bardzo nieskromnie to brzmi, ale naprawdę, do tej pory wypróbowałam mnóstwo przepisów i żaden nie dawał tak fajnego efektu, jak przypadku tego. Ciasto jest wypieczone z zewnątrz, w środku przypomina typowe brownie — jest mokre, ale nie surowe.
Smakuje równie wyśmienicie, jak wygląda. Polewa na wierzchu nie jest konieczna, lub można ją modyfikować do woli — w zależności, co kto lubi.
Przepis na: Ciasto bananowo-czekoladowe
Ilość porcji - 12 części
Kalorii na 100 g: 300
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 5 min.
Czas pieczenia:: 55 min.
Składniki:

Do wykonania ciasta:

  • 250 g mąki
  • 55 g kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g cukru pudru lub drobnego
  • 200 g masła
  • 300 g bananów (po obraniu)
  • 200 ml jogurtu naturalnego (może być grecki)
  • 3 szt. jaj

Do wykonania polewy:

  • 125 g masła
  • 1/2 szkl cukru pudru (może być drobny)
  • 4 łyżki kakao (zamiast kakao można dodać pół tabliczki gorzkiej czekolady)
  • 5 łyżek mleka
Sposób wykonania:

Ciasto:

  • Potrzebna nam będzie duża miska, ponieważ w niej będziemy później mieszali wszystkie składniki. Wyjmujemy masło, kroimy je na mniejsze kawałki i wrzucamy do tej miski.
    Dodajemy do niego cukier puder, mieszamy dokładnie oba składniki za pomocą widelca — unikniemy w ten sposób katastrofy kuchennej z cukrem pudem w roli głównej.
    Ciasto bananowo-czekoladowe 01
  • W osobnej misce miksujemy blenderem obrane banany z jogurtem naturalnym. Można je rozdrobnić widelcem i zmieszać — też będzie dobrze.
  • Do kolejnej miski przesiewamy mąkę, kakao, sól, sodę i delikatnie mieszamy.
  • Kiedy wykonamy wszystkie powyższe czynności, wracamy do masła i cukru pudru. Tym razem oba składniki ubijamy mikserem. Ciągle mieszając, dodajemy po jednym jajku do uzyskania konsystencji puszystego kremu.
  • Na koniec, do miski z masłem i cukrem dodajemy połowę mieszanki z mąką — mieszamy na niskich obrotach. Cały czas mieszając, dodajemy masę z bananami i jogurtem, a na koniec drugą połowę mieszanki mąki.
    Ciasto bananowo-czekoladowe 02
  • Przekładamy ciasto do foremki z kominem uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
    Ciasto pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopni (góra/dół) przez ok. 50-55 minut.

Polewa czekoladowa:

  • Masło rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy cukier puder. Doprowadzamy do wrzenia, kiedy cukier się rozpuści, dodajemy kakao i odrobinę mleka. Ilość mleka zależy od konsystencji masy, która ma być jednolita i dość gęsta, ale nie "glutowata".
    Odstawiamy na chwilkę do lekkiego przestygnięcia i polewamy upieczone ciasto.
Uwagi dodatkowe
 
Ciasto bananowo-czekoladowe 03
Ciasto bananowo-czekoladowe 04
Ciasto bananowo-czekoladowe 05
Ciasto bananowo-czekoladowe 07

Podobne w tym temacie

Subskrybować
Powiadom o
guest
9 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Informacje zwrotne w linii...
Zobacz wszystkie komentarze
9
0
Jeżeli ci się podobało — zostaw po sobie ślad w komentarzux