1,3K
Cóż ja mogę wam powiedzieć na temat tego ciasta? Jest ono jednym z lepszych, jakie kiedykolwiek jadłam. Wiem, jak bardzo nieskromnie to brzmi, ale naprawdę, do tej pory wypróbowałam mnóstwo przepisów i żaden nie dawał tak fajnego efektu, jak przypadku tego. Ciasto jest wypieczone z zewnątrz, w środku przypomina typowe brownie — jest mokre, ale nie surowe. Smakuje równie wyśmienicie, jak wygląda. Polewa na wierzchu nie jest konieczna, lub można ją modyfikować do woli — w zależności, co kto lubi.
Przepis na: Ciasto bananowo-czekoladowe Ilość porcji - 12 części
Kalorii na 100 g: 300
Drukuj przepis Składniki:
Do wykonania ciasta:
- 250 g mąki
- 55 g kakao
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g cukru pudru lub drobnego
- 200 g masła
- 300 g bananów (po obraniu)
- 200 ml jogurtu naturalnego (może być grecki)
- 3 szt. jaj
Do wykonania polewy:
- 125 g masła
- 1/2 szkl cukru pudru (może być drobny)
- 4 łyżki kakao (zamiast kakao można dodać pół tabliczki gorzkiej czekolady)
- 5 łyżek mleka
Sposób wykonania:
Ciasto:
- Potrzebna nam będzie duża miska, ponieważ w niej będziemy później mieszali wszystkie składniki. Wyjmujemy masło, kroimy je na mniejsze kawałki i wrzucamy do tej miski. Dodajemy do niego cukier puder, mieszamy dokładnie oba składniki za pomocą widelca — unikniemy w ten sposób katastrofy kuchennej z cukrem pudem w roli głównej.
- W osobnej misce miksujemy blenderem obrane banany z jogurtem naturalnym. Można je rozdrobnić widelcem i zmieszać — też będzie dobrze.
- Do kolejnej miski przesiewamy mąkę, kakao, sól, sodę i delikatnie mieszamy.
- Kiedy wykonamy wszystkie powyższe czynności, wracamy do masła i cukru pudru. Tym razem oba składniki ubijamy mikserem. Ciągle mieszając, dodajemy po jednym jajku do uzyskania konsystencji puszystego kremu.
- Na koniec, do miski z masłem i cukrem dodajemy połowę mieszanki z mąką — mieszamy na niskich obrotach. Cały czas mieszając, dodajemy masę z bananami i jogurtem, a na koniec drugą połowę mieszanki mąki.
- Przekładamy ciasto do foremki z kominem uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Ciasto pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopni (góra/dół) przez ok. 50-55 minut.
Polewa czekoladowa:
- Masło rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy cukier puder. Doprowadzamy do wrzenia, kiedy cukier się rozpuści, dodajemy kakao i odrobinę mleka. Ilość mleka zależy od konsystencji masy, która ma być jednolita i dość gęsta, ale nie "glutowata".Odstawiamy na chwilkę do lekkiego przestygnięcia i polewamy upieczone ciasto.