Papryka faszerowana bez ryżu — szybki i posty przepis

 

Papryka faszerowana bez dodatku ryżu. Przepis dla prawdziwych mięsożerców.
Jakiś czas temu pisałam na blogu na temat pieczonych ziemniaków na patyku, które robiły za dodatek do pieczonej Kofty.
Dlaczego o tym wspominam? Ponieważ mięso, które przyrządzam do pieczonych papryk jest bardzo podobne w przygotowaniu, jak właśnie do Kofty.
Przepis jest bardzo szybki, do którego nie będziemy potrzebowali ryżu — jedynie samo mięso i kilka innych składników. Gwarantuję, że będzie soczyście, pysznie i syto, jak w przypadku faszerowanej papryki z ryżem.
Przepis na: Szybki przepis na faszerowaną paprykę
Ilość porcji - 7 sztuk
Kalorii na 100 g: 450
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia:: 1 godz.
Czas całkowity: 1 godz. 20 min.
Składniki:
  • 6-7 sztuk czerwonej papryki
  • 1,3 kg mięsa mielonego
  • 3 sztuki jaj
  • 160 gramów żółtego sera (drobno pokrojonego lub startego na dużych oczkach)
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 2 sztuki dużej cebuli (posiekanej i podsmażonej na patelni)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki przypraw (sól, pieprz, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka)
Sposób wykonania:
  • Dokładnie myjemy papryki, wycinamy ich górną warstwę wokół ogonów, które będą robiły za tzw. kapelusze do naszych papryk, następnie oczyszczamy warzywa również w środku.
    papryka faszerowana 02
  • Cebulę kroimy w małą kostkę, dodajemy sól i pieprz podsmażamy na patelni z niewielką ilością masła lub oleju. Cebula nie powinna być znacznie przypieczona, a jedynie zeszklona.
    Po usmażeniu, odstawiamy do przestudzenia.
  • Ser żółty kroimy na drobne kawałki lub ścieramy na tarce na większych oczkach.
  • Do miski dodajemy kolejno: mięso, jaja, ser, cebulę i przyprawy (wedle uznania). Po dokładnym wymieszaniu składników, na koniec dodajemy bułkę tartą, której nie powinno być za dużo, ponieważ nie chcemy aby farsz wyszedł za suchy.
    Tak przygotowany farsz, rozkładamy do papryk, przykrywając je od góry naszymi kapeluszami.
    papryka faszerowana 01
  • Nagrzewamy piekarnik do ok. 180 stopni (góra/dół), na blasze wyłożonej papierem lub folią układamy kolejno papryki i umieszczamy w piekarniku. Całość pieczemy bez przykrycia przez ok. 1 godzinę.
    papryka faszerowana 03
Uwagi dodatkowe
Mięso, jakie wykorzystujemy do faszerowanej papryki może być gotowym mięsem mielony, lub można samemu takie mięso przygotować. Należy jednak pamiętać, aby kupne mięso mielone miało min. 12% tłuszczu, natomiast jeżeli sami będzie takie przygotowywali, musimy odpowiednio dobrać ilość mięsa i boczku. Do zmielenia można również użyć bardziej tłustych kawałków mięsa, jeżeli np. planujemy zmieszać ze sobą wieprzowinę z wołowiną. 
papryka faszerowana 04

 

papryka faszerowana 05
16 komentarzy
20 likes
Poprzedni wpis: Jak to jest z tym przeklinaniem przy dzieciach?Kolejny post: Darknet i handel ludźmi trwa — książka Powódź P. Fleszar

Podobne wpisy



guest
16 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Informacje zwrotne w linii...
Zobacz wszystkie komentarze
16
0
Jeżeli ci się podobało — zostaw po sobie ślad w komentarzux
()
x