1,3K
Mieliście kiedykolwiek okazję zrobić domowe krówki? Mnie ostatnio nadarzyła się okazja, jednak przyznaję, że nie były one zamierzonym celem. Krówki, które wam zaprezentuję poniżej, są efektem ubocznym masy krówkowej, którą potrzebowałam do toru bezowego Dacquoise z daktylami i orzechami włoskimi. Zapytacie więc, dlaczego nie kupiłam gotowej masy? Cóż, tu gdzie mieszkam nie mam dostępu do wszystkich produktów, więc czasem muszę radzić sobie sama. Gwarantuję wam jednak, że domowe krówki są o niebo lepsze od tych, które można zakupić w sklepach. Tak przynajmniej twierdzi cała moja rodzina (śmiech). Przepis poniżej jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu — potrzeba do niego tylko kilku składników.
Przepis na: Domowe krówki Ilość porcji - 1 sztuka
Kalorii na 100 g: 1500
Drukuj przepis Składniki:
- 395 g skondensowanego słodkiego mleka
- 60 g masła
- 2 łyżki brązowego cukru (czubate łyżki)
- 2 łyżki brązowego syropu (ja dałam klonowy)
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (może być z torebki lub aromat)
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki umieszczamy w średniej wielkości rondelku i od momentu zagotowania, cały czas mieszając, gotujemy przez ok. 10-15 min.
- Masa powinna mieć konsystencję gęstego, ale jeszcze odrobinę lejącego kremu. Po zdjęciu garnuszka z kuchenki, ucieramy masę drewnianą łyżką przez ok. 10 min, aż nie zacznie odchodzić od ścianek garnka.
- Tak utartą masę, część możemy wykorzystać jako dodatek do kremów tortowych, tak, jak było to w moim przypadku, lub przyrządzić smaczne domowe krówki.
- Na małej blasze wyłożonej folią spożywczą przełożyłam masę krówkową na wysokość ok. 2-3 mm. Tak powstały prostokąt złożyłam w połowie, nakładając na siebie obie warstwy. Owinęłam wszystko szczelnie folią i odłożyłam do lodówki na jakiś czas. Na koniec masę pokroiłam na talerzyk i odstawiłam w temperaturze pokojowej, aby przeschły i nabrały kruchości. Smacznego <3