Szybki przepis na chlebek bananowy

przez Kasia Kowalska
chlebek bananowy

 

Szybki i prosty przepis na chlebek bananowy.
Jeden z najszybszych i według mnie najlepszych przepisów, z jakiego kiedykolwiek korzystałam.
Jeszcze do niedawna w naszym domu królowały babeczki bananowe. Właściwie sama nie wiem, dlaczego do tej pory nie podzieliłam się z wami przepisem — do nadrobienia czym prędzej. Gdyby ktoś szukał czegoś podobnego, odrobinę bardziej wymagającego, ale równie smacznego, polecam przepis na Ciasto bananowo-czekoladowe.
Dziś jednak chciałabym wam zaprezentować przepis, który otrzymałam od koleżanki — dość mocno zmodyfikowany przeze mnie.
Jak sami zapewne się zdążyliście przekonać, szalejący koronawirus, jakkolwiek to zabrzmi, sprzyja gotowaniu, chyba nie tylko mnie. Dlatego próbuję coraz to nowych przepisów i potraw. Często jednak skupiam się na przepisach szybkich i niewymagających zbytniego nakładu czasu.
Do takich zaliczyłabym właśnie chlebek bananowy — to tak zwany drobny śmietniczek z pozostałości domowych wypieków z całego tygodnia. Stare banany, odrobina czekolady, orzechów, rodzynek, żurawiny — wszystkiego, co wam przyjdzie do głowy. Jednak należy pamiętać, aby nie przesadzić z ilością dodatków i że banany w nim powinny być najważniejszym składnikiem.
Przepis na: Chlebek bananowy
Ilość porcji - 10 osób
Kalorii na 100 g: 335
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia:: 1 godz.
Czas całkowity: 1 godz. 20 min.
Składniki:
  • 3 sztuki bananów (duże stare)
  • 75 ml roztopionego masła (lub oleju)
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 sztuki jaj
  • 260 g przesianej mąki (może być zwykła lub slef-rising)
  • 80 g orzechów włoskich (posiekanych)
  • 50 g czekolady (posiekanej)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub sody)
Sposób wykonania:
  • Mąkę przesiewamy, dodajemy sodę lub proszek do pieczenia i odstawiamy na bok.
    Banany rozgniatamy widelcem pozostawiając większe kawałki, mieszamy z rozpuszczonym masłem. Dodajemy brązowy cukier, cukier waniliowy i roztrzepane jaja.
    Następnie do bananów dodajemy mąkę i mieszamy rózgą lub mikserem na wolnych obrotach — tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy bakalie, w naszym przypadku orzechy włoskie i czekoladę, i mieszamy delikatnie łyżką.
    chlebek bananowy 01
  • Piekarnik nagrzewamy do ok. 170 stopni C góra/dół.
    Większą keksówkę wykładamy papierem, lub formę z kominem do wypieku babek smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wykładamy ciasto i pieczemy przez ok. 50-60 min. do suchego patyczka.
    chlebek bananowy 02
Uwagi dodatkowe
Istnieje możliwość wykonania chlebka bez udziału jaj. Wtedy należy pamiętać, aby ilość sody i proszku do pieczenia zwiększyć do mniej więcej 1,5 łyżeczki proszku i 0,5 łyżeczki sody. Ilość proszku czy sody zależeć będzie również od rodzaju mąki. Jeżeli do wypieku chlebka użyjemy mąki self-rising, ilość proszku można zmniejszyć do 1 płaskiej łyżeczki.

Podobne w tym temacie

Subskrybować
Powiadom o
guest
13 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Informacje zwrotne w linii...
Zobacz wszystkie komentarze
13
0
Jeżeli ci się podobało — zostaw po sobie ślad w komentarzux